Programi

Kino Metropolis otvoreno je 2. rujna 2010. u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (Avenija Dubrovnik 17). Član je lanca Europa cinemas od siječnja 2013. kao vođa mini grupe  hrvatskih kina (Kinoteka Zlatna vrata u Splitu, Dokukino KIC, Kino Novska, kino POU Daruvar). Dvorana ima 233 mjesta i opremljena je modernom i klasičnom projekcijskom opremom (2K digitalni projektor, 35mm projektor) i ozvučenjem (Dolby digital).

U glavnom programu Kina Metropolis prikazuju se europski i svjetski igrani filmovi odabrani ne samo s najprestižnijih svjetskih filmskih festivala (Cannes, Venecija, Berlin, Rim, Karlovy Vary i dr.) nego i repertoara europskih art-kina. Cilj ovog projekta je pomno odabranim i umjetnički vrijednim filmskim programom kvalitativno obogatiti filmski repertoar, kao i ponudu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.  U programu kina su i hrvatski igrani filmovi. U dječjem programu  prikazuju se probrani hrvatski, europski i nezavisni svjetski animirani i igrani filmovi za djecu.

Program Kina Metropolis odvija se uz potporu Europa Cinemas, Grada Zagreba i HAVC-a.

Pročitaj više

Festival europskog filma već 10 godina tijekom mjeseca srpnja besplatnim programom kvalitetnih premijernih europskih i najboljih domaćih filmova obilježava članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Festival europskog filma nasljednik je Dana europskog filma, održanih 2012. i 2013. u Kinu Metropolis MSU te Revije europskog filma, održavane od 2014. do 2022. na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Kinu Metropolis MSU.

Program Festivala europskog filma odvija se zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova, HAVC-a i EUNIC-a, u produkciji Umjetničke organizacije Metropolis.

Pročitaj više

Kulturauzagrebu.hr je e-publikacija u izdanju Umjetničke organizacije Metropolis, koja od 2012. godine predstavlja sve relevantne kulturne događaje koji se odvijaju u Zagrebu. Portal objedinjuje najave kazališnih, opernih, baletnih premijera i gostovanja, premijera suvremenog plesa i mjuzikla, koncerata klasične glazbe, promocija knjiga i književnih skupova, izložbi, filmskih premijera, te kulturnih festivala. Kulturauzagrebu.hr uz najave događanja objavljuje i autorske recenzije održanih kulturnih događanja, izložbi i knjiga, u suradnji sa stručnjacima za pojedina područja djelovanja. Recenzije pomažu u evaluaciji kulturnih događanja, povećanju njihovog marketinškog dosega i potiču publiku na sudjelovanje te pružaju relevantan uvid u kulturna zbivanja od strane stručnjaka. U proteklih 12 godina na portalu je objavljeno preko 1500 vijesti, a od 2023. godine i velik broj osvrta i recenzija vezanih za događanja u Zagrebu i na taj je način javnosti predstavljen niz sadržaja od javnog interesa, te kulturnih djelatnosti udruga, umjetničkih organizacija, samostalnih umjetnika, izdavačkih kuća, kazališnih i inih umjetničkih institucija, nakladnika itd.

Pročitaj više

Od 1995. godine u neprekinutom nizu traje manifestacija „Dani hrvatskoga filma” u Orašju. Po ideji velikog hrvatskog glumca Ive Gregurevića, izrastala je iz malene posavske fešte nastale u suorganizaciji s Hrvatskom maticom iseljenika, da unese malo pozitivnog kulturnog ozračja u sumorne posavske ratne dane, do danas, kada je to postala respektabilna filmska manifestacija.
Sve se odvija u ležernom tonu druženja glumaca i posavaca, bez nervoze oko nagrada, bez ukočenosti crvenog tepiha (iako ne nedostaje niti glamura), a opet sa posebnim toplim posavskim ugođajem. Nema natjecateljskog okruženja, već je prioritet druženje glumaca, razmjena misli i ideja i dijeljenje takve pozitivne atmosfere sa domaćinima, posavcima koji ih na svakom koraku rado vide, pozdravljaju i ugoste. Tijekom festivala u Orašju prikaže se izbor iz dugometražne hrvatske filmske produkcije, i to odmah nakon Pule, pa je Orašje stoga nazvano još i „Mala Pula“.

Pročitaj više