U srijedu, 6. rujna 2023. u 18 sati u foyeru će se održati promocija znanstvene monografije Hrvatski film u 21. stoljeću – Dugometražna igranofilmska produkcija od 2001. do 2022. godine i dnevna novinska filmska kritika, koju su napisali dr. sc. Zlatko Vidačković i dr. sc. Iva Rosanda Žigo. O monografiji će govoriti recenzenti dr. sc. Bruno Kragić i dr. sc. Nikša Sviličić te autori i urednik knjige Željko Anzulović.
Promociju će voditi glumica Dora Fišter.
Nakladnici knjige su Umjetnička organizacija Metropolis (MET) i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), a objavljena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i HAVC-a.

U monografiji velikog formata na 184 stranice multidisciplinarnim pristupom analizirana je cjelokupna suvremena hrvatska igranofilmska produkcija, predstavljeno je 190 hrvatskih dugometražnih igranih filmova, a sintetizirane su i komentirane 664 novinske filmske kritike.
U 12 poglavlja predstavljen je film kao masovni medij današnjice, kontekst promjene kritičke recepcije hrvatskoga filma u 21. stoljeću, najekraniziraniji hrvatski književnici, ključni redatelji i žanrovi hrvatskog igranog filma i njihova kritička recepcija, društvene teme i subjekti hrvatskih filmova, te hrvatski film u funkciji interpretatora društveno-kulturne zbilje.

U prilozima je i iscrpna filmografija s detaljnim podacima o svim hrvatskim igranim filmovima, popis svih analiziranih kritika, abecedno kazalo filmova te tablični prikazi ekranizacija književnosti, nacionalnih i međunarodnih festivalskih nagrada, najnagrađivanijih filmova i redatelja te najgledanijih hrvatskih dugometražnih igranih filmova od 2001. do 2022. godine.

Na promociji će se knjiga moći kupiti po promotivnoj cijeni od 30 eura.

Pročitajte više i naručite knjigu…