Objavljena je opsežna monografija hrvatske operne prvakinje Ivanke Boljkovac – Naša Ivanka Boljkovac. Autorica monografije je ugledna autorica, novinarka i povjesničarka opere Marija Barbieri, glavni urednik je Zlatko Vidačković, grafička urednica Branka Moskaljov, a izvršni urednik Željko Anzulović. Nakladnik je umjetnička organizacija Metropolis (kontakt: artkinometropolis@gmail.com). Monografija Naša Ivanka Boljkovac u prodaji je u knjižarama LjevakSuperknjižaraHoću knjigu, Znanje i Fraktura. Promocija monografije održat će se u Foyeru Hrvatskog narodnog kazalištu u Zagrebu u četvrtak, 12. svibnja 2022. u 17:30 sati. Na promociji će sudjelovati operna prvakinja Ivanka Boljkovac, autorica Marija Barbieri, dirigent Mladen Tarbuk, urednik Zlatko Vidačković i intendatica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, a promociju će voditi glazbeni kritičar i publicist Davor Schopf. Objavljivanje ove monografije omogućili su Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb, Karlovačka županija, Grad Karlovac i Zaklada HAZU.

Bogato ilustrirana monografija na 312 stranica prikazuje cjelokupnu profesionalnu karijeru sopranistice Ivanke Boljkovac donoseći sistematiziran pregled njezina umjetničkog djelovanja od vremena školovanja nadalje, pregled svih izvedenih opernih uloga stranih autora – Verdija, Mascagnija, Puccinija, Rossinija, Mozarta, Wagnera, Straussa i ostalih, kao i pregled opernih uloga domaćih autora – Lisinskog, Zajca, Gotovca, Krste Odaka, Zorana Juranića i ostalih. Monografija prikazuje i sve koncertne nastupe te pregled nagrada i priznanja kojima je gospođa Boljkovac počašćena za svoj rad. Monografija okuplja i probrane osvrte domaće i međunarodne kritike te umjetnika i profesionalaca s kojima je gospođa Boljkovac surađivala tijekom profesionalne karijere. Monografija prikazuje i segmente iz privatnog života bazirajući se na vrijeme odrastanja i školovanja, kao i primarnih utjecaja na izgradnju ličnosti te početke profesionalnog glazbenog usmjeravanja Ivanke Boljkovac.

Ivanka Boljkovac jedna je od najuspješnijih hrvatskih opernih pjevačica, koja je cijelih svojih 45 godina karijere do prošlogodišnjeg umirovljenja ostala vjerna Zagrebu i Hrvatskom narodnom kazalištu, premda je bila pozivana u brojne europske operne kuće. Nacionalna operna prvakinja u dugoj karijeri ostvarila je velik broj najtežih glavnih opernih uloga i iznimno bogat koncertni repertoar, ponajprije vokalno-orkestralnih djela. Za svoj dugogodišnji rad i izvrsnost nagrađena je velikim brojem nagrada i priznanja, kako za profesionalno operno djelovanje, tako i za ekstenzivan humanitarni rad, veliki doprinos predstavljanju hrvatske kulture i identiteta u inozemstvu, poglavito za vrijeme Domovinskog rata. Odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, Nagradom Milka Trnina, Nagradom Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje i dr. Svojim brojnim nastupima utkala se u hrvatski nacionalni kulturni identitet i nadišla granice kazališnih dasaka i koncertnih podija i postala opće poznata i omiljena.

Rođena je 29. svibnja 1955. u Karlovcu. Godine 1978. diplomira i 1980. magistrira pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, opernim debijem koji je odjeknuo kao senzacija. Mlada umjetnica imala je već za sobom nastupe na Osorskim glazbenim večerima i Varaždinskim baroknim večerima te u KD Lisinski. Godine 1980. premoćno je osvojila prvu nagradu na Jugoslavenskom natjecanju mladih muzičkih umjetnika i drugu nagradu na Međunarodnom natjecanju opernih pjevača Mario Del Monaco u Villi Manin, kad je scenskim debijem na Uskrs 6. travnja 1980. u HNK-u u Zagrebu u ulozi Elizabete u Verdijevu Don Carlosu ušla na velika vrata u hrvatsku kulturu. Njezin moćan, sjajan, topao glas tada još mladodramskog (lirico spinto) soprana, tehnički već toliko izgrađen da je vladala njegovim cjelokupnim ujednačenim velikim rasponom, besprijekorni legato, bogato dinamičko nijansiranje, lake i sigurne visine te savršena muzikalnost odmah su je predodredili za nositeljicu repertoara.

Bila je nakon dugo vremena pravi veliki hrvatski operni glas. A uz to i izrazito kreativna umjetnica. Njezine kreacije bile su cjelovita glazbeno-scenska ostvarenja. Nakon šest mjeseci Ivanka Boljkovac stupila je u stalni angažman u zagrebačku Operu. U Zagrebu je nizala uloge u operama stožernih opernih skladatelja: Verdija, Čajkovskog, Mozarta, Wagnera do Richarda Straussa, s posebnom pozornošću na opus hrvatskih skladatelja. Godine 1981. pjevala je iznimno zahtjevnu sopransku dionicu u Verdijevu Requiemu. 1982. slavni Giancarlo del Monaco izabrao ju je za ulogu Santuzze u Mascagnijevoj Cavalleriji rusticani. Irmengarda u koncertnoj verziji Porina Vatroslava Lisinskog i Ulla u koncertnoj praizvedbi gotovo nepoznate opere Rudari Ivana pl. Zajca u sklopu Večeri na Griču bili su njezin prvi veliki doprinos hrvatskoj operi. Slijedile su Eva u Zajčevu oratoriju Prvi grijeh i Rusana u prvoj, koncertnoj, izvedbi njegova Mislava u 20. stoljeću. A kad je 1993. pjevala Irmengardu u neskraćenoj, scenskoj izvedbi Porina, za nju je dobila Nagradu hrvatskog glumišta.

Godina 1983. donijela joj je Evu u Zajčevu Nikoli Šubiću Zrinjskom, koju će pjevati više od dvadeset godina kao njezina najistaknutija interpretkinja, te Aidu, krunu verdijanskog sopranskog repertoara. Slijedile su premijere Krabuljnog plesa u Splitu, Zagrebu i Osijeku. Za Elizabetu na premijeri Don Carlosa u Splitu 1985. dobila je Nagradu Milka Trnina. Nizale su se Anna u Nabuccu i Leonora u Trubaduru u Zagrebu, Desdemona u Otellu u Zagrebu i na Splitskom ljetu, Mozartove Donna Anna na premijeri Don Giovannija i Elektra u koncertnoj verziji Idomenea u Zagrebu, zatim 1987. Volumnija u koncertnoj izvedbi Koriolana Stjepana Šuleka. A kad ju je 2004. ostvarila na sceni, za nju je drugi put dobila Nagradu hrvatskog glumišta. Uslijedio je prvi susret s Wagnerovim opusom u ulozi Sieglinde u Walküri, biseru zagrebačke Opere, s kojom je gostovala u Kijevu i Boljšoj teatru u Moskvi.

Onda je 1990. došla Elektra Richarda Straussa na prvoj hrvatskoj scenskoj izvedbi opere. Bio je to potpun trijumf umjetnice na vrhuncu karijere. Elektra ju je definitivno potvrdila kao prvi dramski sopran bivše Jugoslavije, sa 35 godina! Koncertni repertoar Ivanke Boljkovac obuhvaćao je kapitalna djela svjetske glazbe, uz Verdijev Requiem, djela Bacha, Beethovena, Händela, Schuberta, Mahlera, Dvořáka, Brucknera, Mozarta, Liszta, Ivana Brkanovića, Frane Paraća. Gostovala je na koncertima u inozemstvu, po Španjolskoj, u Njemačkoj, Luksemburgu, Austriji, Italiji, Češkoj Republici. Počela je surađivati u posebnim projektima, ali je ostvarila i nekoliko novih uloga, među njima želju gotovo svih primadona – Puccinijevu Toscu, ulogu s primjesom komike, kao što je Doma u Eri s onoga svijeta Jakova Gotovca i iznimno dramatsku Crkvenjarku u Jenůfi Leoša Janačeka, kao i intrigantnu Ortrud u Wagnerovu Lohengrinu. Osvajala je ljupkim nastupom u baletu Mačak u čizmama Brune Bjelinskogdrami Kvartet Ronalda Harwooda i nastupima na televiziji koji su joj donijeli golemu popularnost. Počela je i njezina višegodišnja koncertna suradnja s prvom hrvatskom gradionicom orgulja Heferer, utemeljenom 1849. godine. Aksinjom u operi Lady Macbeth Mcenskog okruga Dmitrija Šostakoviča 2004., Vješticom u operi Ivica i Marica Engelberta Humperdincka 2013. i Fatom Morganom u opera Zaljubljen u tri naranče Sergeja Prokofjeva 2017. ponovno je zašla u karakterno-komični fah u kojemu teško da će je itko dostići. Bio joj je otvoren put na svjetske scene, ali ona je ostala u Hrvatskoj i na određeni način postala ikona hrvatske glazbe. Bezbrojne su manifestacije na kojima je sudjelovala, vrlo često bez honorara, nemjerljivo pridonoseći dobrotvornim radom. Odlukom Ministarstva kulture od 17. lipnja 2003. potpuno je zasluženo proglašena nacionalnom prvakinjom.

Pročitajte više i naručite knjigu…